سمپلینگ در ایران با اقبال خوبی مواجه است
تبلیغات مانند سایر علوم در جریان تحولات اجتماعی و فرهنگی دستخوش تغییرات و رشد قابل ملاحظه ای شده که امروزه صاحبان تولید و خدمات در کشور برای مارکتینگ محصولات خود از روش های متنوعی که ناشی از توسعه یافتگی این صنعت محسوب می شود، بهره می گیرند. البته در اغلب کشورهای دنیا این تحول و تغییر سبک ها به چشم می خورد و صاحبان آژانس های تبلیغاتی با بهره گیری از روش های تحقیق و مطالعه بازار های هدف و نیز آزمون و خطای راه های مختلف، به کلیتی در مارکتینگ رسیده اند که استفاده از این تجربیات می توانند مسیر توسعه صنعت تبلیغات در کشور ما را نیز تا حدود زیادی کوتاه تر نماید. به عنوان نمونه معرفی محصول از طریق سمپلر روشی است که از سوی برخی تولید کنندگان برای شناساندن نام و محصول خود به عنوان راهی میان بر انتخاب می شود، شاید همه ما در سطح شهر با افرادی برخورد کردیم که مواد غذایی و خوراکی ها و یا اشانتیون های عطر و ... رابه عابران تعارف می کنند، این موضوع در ایران چندان رایج نبود و در ابتدا بخاطر عدم آشنا بودن مخاطبان با این روش تبلیغ و معرفی کالا، اصولاً مردم فکر می کردند باید بابت آن وجهی پرداخت کنند ولی بعد از گذشت مدت زمان بیشتر، از این طرح استقبال شد و حتی در فروش آن محصول تاثیر گذار واقع شد.
برپایی ششمین جشنواره و نمایشگاه غذای سالم که در کانون فکری کودک و نوجوان در خیابان حجاب برگزار می شود، فرصتی بود تا با جمعی از تولید کنندگانی که برای توسعه کسب و کارشان اقدام به برپایی سمپلینگ در داخل محوطه نمایشگاه کرده بودند، گفتگویی داشته باشم.
یکی از این شرکت کنندگان که در زمینه تولید عسل های دارویی فعالیت می کند، در اقدامی نمادین کوزه های عسل را در معرض دید عموم قرار داده و از بازدید کنندگان برای تست انواع عسل هایی که ارائه کرده بود دعوت می کرد. شیرازی مدیر فروش این مجموعه می گوید: در طی شش ماه فقط با استفاده از روش سمپلینگ و امکان تست محصول برای مخاطب، شرکت توانست نام خود را در قفسه های برخی فروشگاه های زنجیره ای به مخاطبان بشناساند و در فروش و ثبت سفارش نیز موفقیت هایی داشته باشد. وی اشاره می کند که برای انجام این کار در نمایشگاه های مختلف، فروشگاه های زنجیره ای و در شعبه های کوچک به مردم عسل تعارف می شود و از این راه تبلیغ می کنیم.
در نمایشگاه غذای سالم، حضور شرکت های تولید کننده دارو های گیاهی به عنوان سمبل سلامتی قابل ملاحظه بود، یکی از بارزترین آنها شرکت دارویی غذایی اسپادانا از استان اصفهان بود که دکتر مهدوی مدیربازرگانی این مجموعه نیز با تاکید به اصل کیفیت در تولید محصولات شرکت در نمایشگاه هایی که در کشورهای اروپایی نظیر مادرید و فرانکفورت را نقطه قوت عرضه و صادرات محصولات شرکتی می داند که تنها 3 سال از عمر ظهورش در عرصه تولید و رقابت می گذرد. وی گرایش مردم به تهیه گیاهان دارویی را در چند دهه اخیر نشانه ریشه و پایه طب سنتی در ایران می داند و این قابلیت بزرگ را برای صادرات و حفظ بازارهای جهانی نیازمند گسترش صنعت بسته بندی در کنار سایر موارد مارکتینگ معرفی می کند .
او اروپای شرقی و کشورهای حاشیه خلیج را مهمترین بازار گیاهان دارویی که از دشت ها و کوهستان های ایران به دست می آید عنوان کرد.
البته این شرکت نیز در نمایشگاه غذای سالم به عرضه اشانتیون هایی از داروهای مختلف پرداخته بود که ظاهراً داروی کاهش وزن بیشتر مورد توجه و استقبال بازدید کنندگان قرار گرفته بود .
نام غذای سالم و سلامتی برای این نمایشگاه باعث شده تا تولید کنندگانی که در راستای خفظ محیط زیست نیز فعالیت دارند به معرفی کالای خود بپردازند به عنوان نمونه نایلکس جادویی محصولی از گیاه آلوورا است که در حفظ کیفیت مواد غذایی و جلو گیری از رشد باکتری ها موثر می باشد و ماندگاری مواد غذایی را در یخچال 3 تا 5 ماه افزایش می دهد و سازگار با محیط زیست و تجدید پذیر نیز می باشد. به گفته مسول غرفه در جهت صادرات و ارزش افزوده برای کشور تاکنون موفقیت های چشمگیری داشته بخصوص کشورهای اروپایی که آنها درهمه زمینه ها حفظ طبیعت و محیط زیست را اولویت می دانند.
رضایی مدیر و کارشناس تبلیغات نیز در رابطه با روش سمپلینگ برای معرفی محصولات می گوید: ابتدا این روش در ایران از طریق شرکت های عرضه کننده عطر و ادکلن ها صورت گرفت که برای معرفی کالای خود به عابران تست انواع اسانس ها یا به عبارتی عطرها را پیشنهاد می دادند. ایستگاه های مترو اولین نقطه بود بعد در پاساژها و حتی در معابر پر رفت وآمد خیابان ها نیزعمومیت یافت و رفته رفته با دیدن استقبال مردم از این طرح سایر شرکت ها مثل تولید کنندگان مواد غذایی با پذیرایی کوچکی از مخاطبان نام و برند خود را به شکلی تازه معرفی کردند. وی افزود: البته نتیجه کار از اهمیتی ویژه برخوردار بود. ممکن بود این روش در فرهنگ های مختلف اثر گذار نباشد. ولی مردم ما آن را پسندیدند و به نظر می آید حتی اگر کسانی که محصول مورد نظر را بعد از تست خریداری نکنند، اما در قفسه های سوپر مارکت ها و فروشگاه ها، مورد توجه شان قرار گیرد.